Победителите връщат се, за да разказват
- Победителите се завръщат! –
Децата наобиколили селото.
Историите жадно те поглъщат
без страх в очите,
без любов,
изглаждаща мечтите им -
ръбати камъни, след дъжд
отронени от склона,
и младата им дързост
в моментите на слава
увереност в ръката им
придава.
- По стъпките вървете!
По стъпките и те вървели са. Учете! –
съветват майки синовете си. А
стъпките улегнали са -
във снега дълбок остават,
и чудно е, защо ли вече
от тука никой не минава?
- Победителите се завръщат! –
Старци окопали в селото са своите
истории – страхуват се от новите,
живеейки със спомени
те шепнат „мъдрост” и посочват
себе си.
А
днес видях небето за пореден път.
А бледата картина от стената
ми нашепваше
нашепваше,
нашепваше...
© Огрян Орешников All rights reserved.