Apr 5, 2015, 11:17 AM

Първоаприлско - и да, и не съвсем... 

  Poetry » Love
427 0 4



Първоаприлско – и да, и не съвсем…

 



На крушата под цъфналите клони

завързах люлка – проста, с две въжета,

дъска поставих –  да ми е удобно,

преметнах през дъската две черджета.

 

И тъй, да пробвам само, седнах плахо-

на колко съм години - да се люшкам!

Две птици в клоните ме разпознаха,

но си помислиха, че е наужким.

 

А аз се залюлях – и все по-силно -

по-силно, по-високо и нагоре!

Измяка нещо котката умилно,

но безпредметно беше с мен да спори!

 

А люлката, засилена, летеше,

достигна клоните, върха, балкона -

и честно – малко страшничко ми беше,

когато взе посока небосклона.

 

Прелитна през града и през Балкана,

подобно щъркелите, но наесен.

Не се страхувах вече, бързо схванах -

животът горе ще е просто песен!

 

Цветя и слънце, нежни птичи трели -

как всичко будеше духа за полет!

Отдолу виждах хората, прострели

към мен ръце  - на мене ли се молят?

 

Светът ми – някаква шушулка прашна,

видях, разраснал се до полушарие.

Забравих злото, клеветата страшна

и завистта на подлото бездарие.

 

Поела път към светлото на юга,

реших, че никога не ще се върна…

Най-после взе, че ми призна заслугите

светът край мен – и ме с любов обгърна…

 

Обгръща ме… така… но, мили боже,

той и ръце ли има – да прегръща?

…………………………………………

Разбудена под твойто яке кожено,

от сън в мечта по-земна се завръщам…



© Венета All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря, Вики! Аз вярвам, че човек трябва да запази в готовност у себе си една такава люлка, на която душата да се залюлее, когато й стане тежко и душно в сковаващата земност на скучното човешко тяло... Поздрави!
  • Много красиво стихотворение. Пази мечтите и детето в себе си
  • Благодаря ти, Маги, за тази интуиция - да, не е първоаприлско, човек винаги може да полети на крилата на своята мечта или с тези на вечно младата си душа. Твоят прочит много ми хареса!
    Честита Цветница! Цветни и усмхнати празнични дни!
  • Бог ни е дал душа, като криле на които можем да полетим
    на сън и на яве с мечтите си.. за да ни помогне да
    преодолеем жестокостта на света наоколо...
    сърдечен поздрав, Вени...

    Честита Цветница!
    светли и усмихнати дни за теб, пожелавам
    от сърце..
Random works
: ??:??