Mar 11, 2021, 9:56 PM

Райна Княгиня 

  Poetry
2265 0 1

Сред героите,които Априлското въстание роди,

една горда българка в бяло безсмъртие блести,

тя знамето на българската свобода с любов уши,

и слънцето му мрака тъмен в светлина прероди.

Дори и най-жестоките османски беѝове и паши,

удивени пред смелостта и дръзка сведоха глави,

недоумяващи как една крехка българска жена,

с мъжете редом на кон обикаля паланки и села,

и байрак бунтовен развява без страх от смъртта.

Княгиня Райна с обич всички българи я наричаха,

и пред подвига й велик признателно коленичиха,

от нейното  Априлско свято знаме свободата се роди,

възкръсна в нов изгрев България и напред продължи.

Затова ние, съвременните потомци, много се гордеем,

и песента красива за делото й героично с любов пеем,

"Аз уших байрака,аз му турих знака смърт или свобода",

и днес пеят гордо всички българи в България и по света,

тази слънчева крилата песен от векове нетленно звучи,

и спомня славната  история за нашите героични предци.

© Кръстина Тодорова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Поклон пред подвига на Райна Княгиня и всички свидни български герои от Априлското възстание!
Random works
: ??:??