Сред героите,които Априлското въстание роди,
една горда българка в бяло безсмъртие блести,
тя знамето на българската свобода с любов уши,
и слънцето му мрака тъмен в светлина прероди.
Дори и най-жестоките османски беѝове и паши,
удивени пред смелостта и дръзка сведоха глави,
недоумяващи как една крехка българска жена,
с мъжете редом на кон обикаля паланки и села,
и байрак бунтовен развява без страх от смъртта.
Княгиня Райна с обич всички българи я наричаха,
и пред подвига й велик признателно коленичиха,
от нейното Априлско свято знаме свободата се роди,
възкръсна в нов изгрев България и напред продължи.
Затова ние, съвременните потомци, много се гордеем,
и песента красива за делото й героично с любов пеем,
"Аз уших байрака,аз му турих знака смърт или свобода",
и днес пеят гордо всички българи в България и по света,
тази слънчева крилата песен от векове нетленно звучи,
и спомня славната история за нашите героични предци.
© Кръстина Тодорова Все права защищены