Aug 15, 2024, 6:43 PM

Римувана молитва 

  Poetry
109 4 3

РИМУВАНА МОЛИТВА

 

Да бях клошар пред някой Божи храм.

Да мъкна сол – пристанищен бараба.

Канавки да копая – и да знам,

че съм щастлив без грижата за хляба.

 

Днес щях да си свирукам със уста –

и да стоварвам таргите във трюма.

А аз какво?... Записвам – и чета

изречена от други вече, дума.

 

По цяла нощ римувам – смешен луд –

по-кротък от измамена калинка.

До днес от безпросветния ми труд

да бях поне спестил една стотинка.

 

С последните си купих снощи свещ.

Запалих я – и Бог ми се присъни.

И рече: – Цял ден тръни ще влечеш! –

защото аз живея все на тръни.

 

И – като гледам, всички сме така –

излъгани – от този свят ще литнем.

Но стискам пак моливчето в ръка

и пак редя римувани молитви.

 

Животе мой, зъл университет! –

защо са ти законите тъй строги?

Не ни направи йоги във Тибет,

макар да ни разпъваш като йоги.

 

Безхлебник – из незнайни висоти,

все по-далеч – с отлитащите птици,

Поетът – птичка Божия – лети! –

благословен от вашите зеници.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??