Щастлив съм и твърдят,
че ми личи
Бе Май,
и слънцето, нашепвайки лъчи,
дочака с мен на спирката тролея.
Залиса ме (затуй не се качих)
или докосна ме с ръка добрата фея?
Брадато старче мрази да мълчи,
дечица, ей-така, зарад смеха се смеят...
Заглъхна всичко – зърнах две очи,
отвлякоха ме и... зачезнах в Нея!
Питащи - желан или прокуден,
замряха мислите пред страница Надежда;
трескави, прозрачни, превъзбудени,
блуждаещи в мъглата на копнежа...
Ту в сладостна безпаметност се губех,
ту сещах тръпчици на бяла нежност,
прегърнах я, в тоз сън – до болка буден,
отпивах глътчици томителна метежност;
изстиващ и пламтящ, приех учуден
искрица веселост в очите ù за зов...
Нима е истина – нима съм влюбен?
Така ли идвала голямата любов?!
Не смятах за възможно да се случи,
в едничък поглед да открия любовта;
не вярвах, ала някак се получи, и
сякаш чувствах, че харесва ме и Тя.
Дали с усмивката тогава ме спаси,
точно миг, преди да занемея,
дали ветрецът тих сред рехави коси
от унеса успя да ме разсее, но
аз надмогнах жертвения кръг,
макар в душата си - смутен, благоговеен,
и сторих крачката, по онзи светъл път,
който в нощите самотни е лелеян.
Как исках да измъдря нещо умно,
взривяващо, градящо светове!
Това обаче се оказа адски трудно.
Изръсих глупаво – Да седнем на кафе?
За тези думи се намразих, без остатък,
но чух гласчето – синьо кадифе:
Знам бистро, но то е по-нататък.
Кафе приготвят върху пясъка. В джезве...
* * *
Щастлив съм и твърдят, че ми личи.
Как иначе, та аз нескрито грея!
Вървя, танцувайки, и музика звучи;
в гърдите ми душата звънко пее.
Отдавна тъй, безоблачно, живея.
Времето преля в безкраен ден,
белязан от Усмивката – към Нея,
отново връщана пленително – за Мен...
Някой пак невярващо гълчи:
Не може то, без драма, одисея...!
Повтарям, Братко – зърнах две очи,
привлякоха ме и се втурнах в Нея...
© Людмил Нешев All rights reserved.
В тях слънце и радост живееят
и греят, и греят и греят...