Коннико, не ми отнемай слънцето,
че трудно бих живял самичък в тъмното.
На теб за нищо няма да е нужно,
то плаши и прогонва таласъмите.
Защо ти е?! То само ще ти пречи.
Та ти не чувстваш даже топлината,
която е живот, любов и вечност.
Поспри се и изслушай ми молбата.
Когато стана сутрин - то ме чака.
Лицето ми с лъчи погалва, милото.
Теши ме, ако види ме разплакан
и вдъхва ми с любов кураж и сили.
Дали ще проявиш към мен търпение,
дали ще искаш нещичко в замяна?!
Изгледа ме с нескрито изумление,
че искам на каприза ти отмяна.
А после пъхна слънцето в дисагите,
обърна коня бавно, безразлично.
Уж пратил го е Бог да наставлява,
а демон бил е, зъл и садистичен.
Не ви разбирам вас, небесни твари,
ни смисълът на висшето ви племе.
Защо ще ви е нещо да ни давате,
пък пращате го тоя, да го вземе?!
А аз сега, без слънце що ще правя?!
В безкрайна нощ ли вечно ще живея?!
И всеки час да удрям с меч надеждата,
че слънцето в небето пак ще грее.
Крадецът-конник сля се с хоризонта,
а слънцето погасваше в дисагите.
Изплашен и ограбен, рекох: - "Господи,
нима така решил си, че е правилно?".
Затуй, не се плашете в мрака нощем,
неземен глас край вас ако запее.
Надеждата ми с меча удрям още,
тя пръска кръв, но все реди - "Ще грее!".
автор: Nicky
© Николай Николов All rights reserved.