Височината ти достига до висините,
ала ти пак не чувстваш топлота.
Неясни винаги за теб остават бъднините,
стоиш непокътната в своята безкрайна самота.
На колко събития свидетел беше ти,
ала все мълчиш,мълчиш.
Колко човеци напуснаха живота,
ала ти никога, никога не скърбиш.
Ако имаше живот в теб,
би ли живяла, ей ти, скала?
Или би предпочела да си останеш все така -
студена и сива, заровена в черната земя.
Никога не виждаш и нищичко не чуваш ти,
нима така се живее вечно, ми кажи?
В ледове се превърнаха за теб слънчевите лъчи,
непознати са дори изплаканите човешки сълзи.
Никога не си почувствала що е грях,
не знаеш що е мъка в човешкото сърце.
Покрита със студенина и купчина прах,
в сивотата е вечно скрито твоето лице.
Нима съдбата такава те обича,
че си мъртва без чувства и без душа?
Нима и любовта е вече като тебе сива,
скрила в себе си омайната си красота?
Живото е пак живо,
в страдания и мъки минават тези дни.
Пожелавам някога и ти да бъдеш жива,
да почувстваш що е болка и самота,
що е любов и сълза...
Милан Милев
11.05.2011
© Милан Милев All rights reserved.