Вдишвам нощта.
Асфалтът напоен е като гъба
със ароматна пролетна вода
и острота на изгорял бензин.
И мирисът на мократа трева
промъква се във топлата ми стая
като единствен гостенин среднощен,
най-истински от всички.
Търся нощта,
и небето се превръща в струйка дим във вятъра -
индигово и покрито с отблясъци от Млечния път,
единствен ориентир за някой далечен моряк,
от друго време, без карта и компас,
търсещ Полярната звезда
сред облаците,
които все повече и повече напомнят тъмен захарен памук.
Слушам нощта.
Загубена като лист по вятъра,
самотна птича песен се закача по клоните,
ведно с шумния плисък на автомобилни гуми
в щастливи по детински локви,
опръскали вратите на колите с кал
и радостни от собствената си закачка,
невинна и почти незабелязана.
Неусетно поемам нощта.
Звездите са безмълвни песъчинки,
които слънцето таз сутрин ще приспи
в тропическите си, но сънени прегръдки.
Времето тича неистово по парапета.
Аз съм нощта -
единствена безкрила птица,
поспряла миг на стария прозорец.
© Мария All rights reserved.