May 21, 2011, 1:24 AM

Събирах се и разпилявах доброта... 

  Poetry » Other
937 0 9

Сбрах, Господи, от знания грамада,

а сред невежество духът ми страда:

Пристрастен искам равенство за нас.

Залог ли търся? Чакам ли пощада?

Добре приет и нежелан съм аз.

 

Франсоа Вийон

 

 

Събирах се и разпилявах доброта...

 

Не спирах, търсех в книгите морала,

събирах се и разпилявах доброта,

но, Господи, не бях разбрала -   

в света ни пуст царува глупостта...

 

Крещях и шепнех, и пълзях пред прага

на хиляди безименни лица,

любов не срещнах, нямаше пощада -    

стопиха се пред погледа ми множество слънца...

 

Научих много, вярвах сляпо,

че ще открия лъч от светлина -   

закриват ме от обещания завеси,

прожектори засенчват моята душа...

 

А под изкуствените светлини се гърчи

и блещи нещо някакъв глупак,

в тълпата шум, аплодисменти -  

зад тежките завеси глъхне моят плач...

 

Задъхана, с тетрадка във ръцете -   

показвам новия си стих,

харесаха го, да - добре приет е,

но нежелан е и остава скрит...

© Радосвета Петрова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??