Здравей, мое утро!
Родено
на безкрайния свят в кръговрата,
от черната паст на нощта
и пурпурния плам на зората.
От роса напоено,
блестяща с милиони слънца.
Понякога весело-ведро,
като звънкия смях
на щастливи деца.
Понякога тъжно и мрачно
като паяк самотен
в студен, празен дом.
Или безнадеждно-трагично
като разбит от прибоя
стар вълнолом.
От лъчи озарено,
от свенливата ласка на новия ден.
И уви, натъжено,
от тъмните демони
и горчиви заблуди,
на които сме в плен.
От илюзорни победи
и подвизи луди
достигани само насън.
От позорните бягства
към миражния свят на съня.
От злини, светотатство,
наказващи с болка деня.
Понякога буйно и свежо
Като цвете планинско
непокорно поникнало
на облян в слънце склон.
Друг път замислено-мъдро
Като древен оракул,
седнал на каменен трон.
Озарено, красиво,
упоено с аромат на кафе,
или тъжно и вяло...
Крайна точка, победа
на неспирно вселенско махало...
Ще те чакаме вечно
защото си ново начало.
© Веселин Данчев All rights reserved.