Лампи и бледозелени стени,
смешно раирана – ризата…
„Тука ще бъдете няколко дни,
дòкато мине ви кризата!“
На стената, естествено, TV-екран
и до болка нелепо предаване.
На леглото съседно, в отвъдното взрян,
е положен старик пред отплаване.
Узнавам, че мъчи го някаква язва;
в ръката му нещо тече.
Поглежда ме той и пророчески казва:
„Загазил си здраво, момче!...“
Дните еднакви са. Дати не знам.
Времето тук е безного.
Маски, престилки прииждат насам,
бърчейки погледи строго.
През системата вливат ми течност без цвят
и по вените плъзва прохлада.
И дочувам въпроса: „Как – толкова млад,
ти така безнадеждно пострада?!“
Изписваха онзи старик и на прага
ми каза, че може би пак
ще дойде преди да съм в ада избягал;
помислих си: „Странен чудак…“
В стаята – даже без мухъл и прах,
сам като гений останах.
С радост огромна и с мъничко страх
мигом изключих екрана.
Разположен в кревата – до втръсване чист,
се присмивам на своето тяло.
И на прага на ада съм пак непукист
и редя бъднините си вяло,
и търся местото на всякоя брънка
в живота си, който старей;
а някакво птиче безгрижно отвънка
отмерва тристъпен хорей.
Друг настаниха със бъбречна криза.
„Мама му д’èба!... Пострадах…“
После: „Работи ли тоз телевизор?“
„Не!“ – му отвърнах с досада.
„Абе, как не?! Сега я серьозно загазих!
То не може без грам новини…“
По гръбнака ми ледена тръпка пролази –
по неволя ще зяпам сплетни.
Започват емисии. Сладкият сън
безшумно край мене се рей;
а може би същото птиче отвън
си пее в тристъпен хорей…
„Чи-у, чи-у, ла,
мила, тук ела!
Чакам те в захлас
всеки миг и час,
чакам без досада,
чакал бих и в ада.
Вечно, чак до края
пея все за теб,
в тоя свят нелеп
ти донасяш рая.
Лъч си в мрачен ден,
ти си светла вяра,
обич без поквара
и жадуван плен.
Искам те премного,
искам те с копнеж.
Ето, слава богу,
ти до мен ще спреш!
Любя те със страст,
спейки и наяве!
Сглъхва моя глас…
Сбогом и със здраве!...
Мила, тук ела,
чи-у, чи-у, ла…“
© Раммадан Л.К. All rights reserved.