The work is not suitable for people under 18 years of age.
МОНАХИНЯТА: Повикал си ме, отче,тук! Не зная
със нещо съгреших ли аз? Гадая!
СВЕЩЕНИКЪТ: О не , сестричке мила! Ти си чудна
Със вярата си силна си и будна!
МОНАХИНЯТА: Старая се с молитви да съм чиста,
огряна от надеждата лъчиста!
СВЕЩЕНИКЪТ: Повално е това, че ти прогледна!
Душичката ти бе във мрак и бедна!
МОНАХИНЯТА: О, братко мой, ти знаеш, грешна бях!
Животът ми изпълнен бе със грях!
По кръчми и бардаци обикалях,
одеждите си аз пред всеки свалях!
И песни пеех там така цинични!
Танцувах танци неблагоприлични!
СВЕЩЕНИКЪТ: Това е минало! Сега си нова
и вярваща си ти и нежнослова!
Гласът ти като славей е във хора!
Така е свеж, запееш ли, простора!
МОНАХИНЯТА: Ах, толкова се радвам, братко мой!
В душата си усещам жив покой!
Ще кажа само аз... Благодаря!
От думите ти искрени горя!
СВЕЩЕНИКЪТ: Това е лудост, може би, не знам,
но в миг ще бъда тук пред тебе прям!
Желая те, откакто те видях!
Пленен, от поглед пръв, от тебе бях!
МОНАХИНЯТА: Какво говориш, братко мой? Не бива!
Обет един телата ни покрива!
Телата ни не ни принадлежат!
Смирение най- чисто те дължат!
СВЕЩЕНИКЪТ: Прости ми ти! И толкова си права!
От страст изпуснах мисълта си здрава!
Подведе ме едното изкушение!
От дявола това е затъмнение!
МОНАХИНЯТА: А може и да бъде просветление!
Напразно да се губим във съмнение!
От ангелите може да е знак!
Кажи ми, братко, как ще любиш? Как???
СВЕЩЕНИКЪТ: Ще бъда нежен, мила, до омая!
Ще те погаля с полъха на Рая!
Ще те целувам ненаситно аз,
ще любя до забрава и от страст!
МОНАХИНЯТА: Вратата не забравяй да заключиш!
Каквото искаш, знай, ще го получиш!
Ще дойда утре в стаята ти аз
и нека бъде в този същи час!
СВЕЩЕНИКЪТ: Ще чакам, да!Ще бъде красота!
Усещам сбъдването на мечта! ( излиза )
МОНАХИНЯТА: Най- после след години две, почти,
ще бъдеш със мъжленце, мила, ти. ( излиза )
© Асенчо Грудев All rights reserved.