Не ми се вдишва вече това твое ухание,
бягам, пилея се и пак в този град се завръщам,
преследвам бленувано прозрачно сияние,
скитам, бълнувам, изгарям, поглъщам
сенките, с пушек цигарен пропити,
с вкус на изгнили фалшиви слънца,
затъмняващи надеждата сгушена
в полуживата мухлясала, бивша душа.
И в черквата срутена, в края на пътя,
(път ли му казах? За де е – не знам!)
свещичка запалих за грешките вчерашни,
защото те мислех за прям.
Взирах се в прашното,
мислех за страшното,
(страшно ли казах? Защо ли – не знам)
родих се в пламъка и затанцувах,
всички ме гледаха, но не почувствах срам,
как да почувствам, изстинах след тебе,
догарях, мълчах и търпях
и след болките и разрухите вярвах,
даже още се моля... и пак е за теб.
Възкръсна нощта... и свещта даже възкръсна
и отворих очи и видях
две очи, две ръце и те държащи
свещичка с пламък трептящ,
и познах пак това страшно ухание
на болка, любов, мухъл и мъст,
и се взрях в усмивка, родена едва,
и се чудех какво ли се случи,
помолих се за тебе, запалих свещичка една,
а ти от прахта на сърцето взе, че възкръсна
и роди се отново в тази ранена, кървяща душа...
и възкръсна безмълвна нощта,
и угасна свещта
и си тръгнах от черквата без пламък, без обич... сама,
но молитвата да съзра любовта
не се удави във восъка на свещта...
© Авелина All rights reserved.
Наистина грабна ми сърцето!
Поздрав!