За всякакви обятия Историята става.
На всички дава, кой каквото ще!
Нищожествата даже със величие дарява,
а истински велките не ще!
Тук победителите казват кое как ще бъде,
на тях велики лаври ще даде,
за страдащите истината тя не ще отсъди
и на забрава ще ги отдаде!
За черното и грозното е къса паметта ни...
Във нощите тъмата не блести!
Тъгуваме за туй, което младостта остави,
и стъкълцето в светлото блести!
Велики в политиката, големи единици
не зная имало ли е до днес?!
Мъчители велики и велики мъченици,
е имало в човешкия Прогрес!
Във фокуса на рампата са всички демагози,
цъфтят илюзиите с наглостта...
Лъжата е поезия, а истината проза,
понякога е миг и Вечността...
Величие в измамите и в наглостите няма.
Но истините как ще разбереш?!
Когато тръгнеш някъде със кошница голяма,
ще подаряваш ли или ти ще крадеш!
© Христо Славов All rights reserved.