Защо пред истина интригата се предпочита,
а служи сърцето за разменна монета?
Но оправданията с някакви си богове
отдавна укриват духовна несрета.
Най-тъмно е под свещ, запалена
добро от зло да различиш
и към истина, от никого негалена,
пътя, по който да вървиш.
Той дали е стръмен, каменлив, трънлив,
с охрана от змии е без значение,
ако обичта докоснеш и щастлив
опишеш красотата й в творение.
Любовта Алфред Мюсе нарече
„толкоз рядък бисер в живота-океан“.
Странник през нощта света обрече
на обич, като небето, и... бе разбран.
© Вили Тодоров All rights reserved.