За „Тъмната” страна на Луната...*
... на залезът усилващият вятър
разпръсна над водата много жáра,
а залюлял вълни от необята –
и облаци подпалени докара...
В предверието на нощта застанал
оранжевият вятър със боите
на залеза пое над Океана
да изрисува вдъхновен вълните...
Една звезда увисна на небето
и Тайнството загадъчно беляза...
А уморено стенеше морето,
но дá дълбáй брега – не се отказа...
Изящна лодка спря на хоризонта
преди да продължи в нощта нататък –
сама избрала Ориста самотна...
... А няма път към самотата кратък!...
След някакво неизмеримо Време
и сякаш златен диск – изгря Луната –
морето пламна... Стихна удивено
на Лунната пътека от позлáтата!...
Най-тайнствената във нощта пътека
(и вятърът не знае – дѐ отвежда!)
измамна тя е, но по нея всеки
поема сам: с Неистова надежда...
И скитат се Абсурдни лунатици
повярвали, че може да се ходи
и се лети дори – подобно птици –
в Безкрая щом Пътеката ги води!...
(Но тъй, с илюзия необяснима,
във Океана укротил вълните
им става самотата поносима
в чаровната омáя на нощѝте!...)
... Обаче в миг: вълшебството изчезна –
смрачѝ се от Стихията, която
превърна Океана в тъмна бездна
и там удави злобно Красотата...
А панорамата на Светлината
се върна към Началото внезапно,
когато я е нямало Луната,
дори и Океанът – вероятно...
... Опитвам се да обясня Промяната:
със Вятърът вълшебството отмъкнал –
как в суматохата незабелязано
дори Луната (явно!) е обърнал!...
И към Земята вече гледа тъмният,
неромантичен образ на Луната...
Изчезна и пътеката там – в пълният
с мечти безумни: Път към Самотата...
А Океанът наранено стѐне –
вълни и вятър в ритъм демоничен
опитват се Изминалото време
назад да върнат пак със Взрив космичен...**
... И всичко да започне Отначало,
а „тъмната” повърхност на Луната
да заблести, самата като цяло
от:
–Времето,
–Безкрая,
–Светлината!...
04.08.2019.
* Едно време в Океана
**Преди 13.8 млрд. години Големият взрив е
създал всичко.
© Коста Качев All rights reserved.