"Земята на баща ми прокърви!
И не за чест, и не за мъжка слава...
Войните днес са само за пари.
Земята на баща ми се продава." - Ники Комедвенска
Не бих те дала никому за пет пари,
но те продадоха хиляда пъти.
И сякаш надпис "карай, да върви"
стои под днешните ти смърти.
И как така, като не струваш и петак
за хората от "белите държави"?
Те нищичко не знаят за Батак
и как един народ във кръв се дави.
Не са и чували за някакъв си Крум,
не дал и буца пръст на Никифора.
Но днес, останали без капка ум,
продават ми земята разни хора,
които не живеят във панелен блок
и дума като чест е непозната.
И пет пари не чини бащината пот,
попила в нивите и по лозята.
Не се продава лесно този дух!
Не се продават бойните му рани!
За слепия, за немия, за онзи глух
бих дала хиляди, но за камбани...
Юлия
© Юлия All rights reserved.