Познах я, щом тишината ни обви -
дали по празнината на черния ù поглед,
или по мраморно-безмълвното лице
без име беше тя и името ми взе.
Ледени целувки подарява скришом -
статични галактически цветя,
в душата ми се три листа отронват тихо,
за да ги отнесе във своя стъклен свят.
Обвий ме, ледена принцесо,
с ледени дантели от студ и суета,
отвънка мрамор, скреж в сърцето
нека зимата влети и в моята душа.
Откъсни от мене, ледена принцесо,
всяко стръкче обич, всеки порив топлота,
защото не кърви сърцето заледено
и не се отронва замръзнала сълза.
Безчувствие във летаргична зима,
сън в полите на вселенския безкрай,
позволи ми, ледена принцесо,
да прокарам пръст през водите на Лета.
Три откъснати листа и есента премина,
пулсира само споменът за житните слънца,
ще напява вятърът за идващата зима,
както жалейките за лицето на смъртта.
© Евелин Маринова All rights reserved.