АНАРХИЯ
Каква е тази Европа
без Орфея и без Пенелопа,
без принцеса лейди Даяна,
без Шнайдер Роми и нашта Гергана?
Това е място чуждо, непознато,
макар че все още идва горещото лято.
Но ни няма на плажа и в хотела –
подмениха ни тайно с жени на Камела…
Тука е място за жени правоверни,
макар че са малко смугли и черни…
тука е място за жълти китайки,
разхождат се бавно братски бомбайки…
Не е такава нашта Европа,
без Езоп, Сократ, Пенелопа!...
Не са европейски горящите клади –
това са скверни, подли засади…
Чужди нрави от чужди народи –
гладиатори, кориди, зловещи заводи;
клади, кланета, кючеци, маанета,
не пазиме ние на Данте завета…
Как тука всичко е някак обратно,
за европейки е общество непонятно…
Европейка живее със своите роднини
в къщи големи, с прекрасни градини…
Това не са нрави европейски,
не са даже нрави юдейски –
това не е европейска монархия,
това е зловеща чужда анархия…
© Лиляна Благоева Андреева Todos los derechos reservados