Родопите са приласкали
Града, наречен на Асен.
Герои славни са живяли
във този край благословен.
Легенда може да разкаже
тук всеки мост и кръстопът
и песен ще запее даже
южнякът, тръгвайки на път.
Водите си разлива Чая
под ясни, сини небеса,
разцъфват в слънчева омая
най-чудни, пролетни цветя.
Нагоре пътят се провира
към Бачковския манастир,
където истински намира
душата щастие и мир!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Todos los derechos reservados