20.01.20
Аз съм ретро жена - 2
Че съм ретро го зная, ала и справедлива!
На бялото черно не казвам, ни обратно!
Соц,а бегло описах, как живяхме щастливо-
с правила и закони- вече безвъзвратно..
Друго време настана и отрече тези плюсове...
Вярно бедно живяхме, но работа имахме,
свой дом си строяхме, децата учеха ВУЗ-ове,
курорти- достъпни и с право ги ползвахме!...
В чужбина не ходехме, ала не бе и невъзможно!
Врати не заключвахме, даже и еднократно!
Сега сме с решетки, със шини, а по-осторожно
ни "пазят" модерни ключалки четирикратни!
При болест посещавахме само лекар специалист,
без КаПеПе- джипото със опашките безкрайни!
Безплатно бе, с илачи родни, евтини! А днес..
Лечение- скъпо, вносни били! А защо- е тайна..
Храната беше евтина,и много истинска, а днес?..
Сирене без мляко,салам- без месо,а с "подобни"!
Не ползваха нитрати,за едри зеленцуци от интерес-
бяха само български, а не разни международни!...
За шестнадесет стотинки ядяхме хляб!Скъп сега...
Тогава Е-та нямаше, бе вкусен, заради което!
Ами киселото мляко с такъв дебел каймак,
резливата боза, а не "трайна",пак от Е-то?!
Заводи имахме за почти всичко, пазари, а и внос.
Е, не пръщяха магазините като сега със стока!
Май повече сме днес от "братчетата на Гаврош"-
достъпно всичко,ала цената- непосилно е висока!
Банки, топлото, водата, тока- почти всичко чуждо!
А ние, в собствената си държава- също чужденци!
Ограбиха, продадоха, строеното години за нас нужно
находчивите, корумпирани и хитри наши първенци!
Хубавите ни курорти,за нас- почти недостижими!
А чужбинските по празници круизи правят само
паралии! Че тук било по-скъпо!! А колко много има
измамници,престъпници, неуловими и присъди нямат!
Но времето сегашно има и добри страни, безспорно!
Културата замря, но има всичко във стотици ТиВи!
Сериали турски, шоу, екшъни и врачки,даже порно!
Почти не ходим на театър,опера! Зер има телевизия!!
На мода вече е смартфонът! А учениците са "прави"-
не с униформи, а с модни тоалети и бая гримирани !!
Не влизат често в час!Живеят бързо, нали са млади
Романтиката- отживелица е и как биха емигрирали!..
Строят се сгради лъскави, със облик европейски,
наместо грозните панелки...и магистрали бол!
Съкращават до морето времето,ала така житейски
новините- пълни с катастрофи,трупове, коли"на сол"!
Не на учението е ерата, а на ония,предприемчивите,
с интерес само към езиците, че са отворени врати
към света за търговия- дейността на индивидите!
Стандартът, политиката - отношенията разграничи!
Кадърните,изучени тук,излетяха първи от Родината!
Дано да са щастливи там със работа и не типична!
Да напечелят, опит да насъберат и чрез тях градината
Швейцария да се премести тук, ако дома още обичат...
Ех, на кантар не може да се сложат всички разлики!
Младите мечтаят за промяна, свобода във всичко!
Старите- с носталгия, а нявга с гняв пък търсят улики
защо и как бе унищожено всичко, що строеха и обичат!
Сега живеят недостойно,тъжно и на държава пречат!!
© Ирина Филипова Todos los derechos reservados