Тънката лента реката си вие,
зажаднялото лято водите й пие.
Млади овчари на сянка пладнуват,
малки моми в реката лудуват.
Тъмна сянка пропълзя над земята,
хладни води реката замята.
Змеят Горянин за булка пристигна,
грабна Боряна и високо се вдигна.
Че скочи Стояна - най-личният момък -
и змеят прободе в сърцето.
С огъня змеят беше тъй ловък –
паднаха и двама сред полето.
Остана Боряна - млада вдовица,
сама да отгледа двете дечица.
Целува я нощем в съня й Стояна,
с дъха си гори я Змеят Горянин…
© Веселка Пенова Todos los derechos reservados
Лека вечер!