Братя по пищов
на Христо Ботев
Ръфат ми нозете, мале -
братя по пищов...
а поганец - беси, пали,
да гнети готов...
Джепането - заредено,
мерникът - в тила,
ако се не върна, мале,
паднал съм в снега...
Всеки ще да е войвода -
да навий мустак,
българинът - днес приятел,
утре ти е враг...
и с кадията небесен
ще върти достлук,
и въстанието иска
да му прави друг...
Та, не чакай, мила мале,
веч от мен писмо -
ако ме повий Балкана -
да е за добро...
© Михаил Цветански Todos los derechos reservados
Стопляте дните ми, приятели!