Вчера ме попита кака:
„Пръстите ти на ръката
колко общо са, кажи!
Можеш ли ги преброи?“
В пети клас е, а не знае?
Трябва повече да се старае!
Слушай ти и се учи!
Брой до пет и повтори!
Палецът е пръв и важен.
Щом нагоре е изправен,
знак, че всичко е добре!
А надолу – значи „не“!
Показалецът е номер две!
Важен е, но все се вре!
Все посочва, все се мушка,
този дълъг непослушко!
Следва пръст със номер три
и в средата той стои!
Среден го наричат всички.
Като великан същински!
А четвъртият, горкият
и до днес си няма име.
Трудно името му сричат
и Безимен го наричат.
Малчо пък е най-накрая.
Пети пръст е! Туй го зная!
Като братята си не е снажен,
но е също много важен!
Тук сестра ми се засмя:
„А на другата ръка?
Общо колко са на двете?“
…………………………….
Хайде, вие ми кажете!
© Даниела Виткова Todos los derechos reservados
La obra participa en el concurso:
Да обогатим света на детските игри с броилки за най-малките »