Бях млад и вярвях, и мечтаех
в прекрасните и светлите лъчи,
на утрото в искрящите овали,
на нощите в безбройните звезди.
На пролетта в любовното цъфтене,
на лятото във младия живот,
на есента във плодното кипене,
на зимата в измамния покой.
Бях млад и вярвах, и мечтаех,
в душата бистра, литнала възбог,
в щастливото задъхано шептене
на трепетна, рубинена любов.
Уви! Аз бях. И други бяха.
И много дни препуснаха през нас,
и всеки час достойно издържахме;
Но много бяха. А със тях и аз.
И младост, и мечти, и вяра
тъмнеят в тоз неспирен, грозен бяг,
топят се лудо в девствена омара;
Видях, и казах си: нима съм Аз.
Сега сам зрял, уверен и потаен,
и все пак в крàсен сън питàх:
Къде си ти, душа на мойта вяра?
А отговорът бе:
Уви! Аз бях.
© Пламен Todos los derechos reservados