Цяла нощ дъждът валя
и замислено провеси
над дървета и поля
плюшена завеса.
Тихо скри кога и кой...
и разтвори всеки спомен –
заструи в света покой
и отдъхна всеки гонен.
Всеки радостен заспа,
всеки тъжен се унесе –
пее сънната вода
люлчина, приспивна песен.
Няма болка, няма смях –
всеки порив е прокуден.
Царят дъжд пилее прах
от надежди и заблуди.
Само в мокрия гъстак,
под изсъхнала шушулка
спори с падналия мрак
кротичко една светулка.
1994
© Мария Димитрова Todos los derechos reservados