25 may 2021, 23:54

Черноризецо 

  Poesía
159 1 0


Черноризецо - факел на родното слово,
кой нарисува в душата ти днеска, пари?
Кой с тази писменост, дадена ни от Бога,
се подигра?Ш със 6, Ч със 4 смени...

Колко книги преписва с перото? Години!
Не помисли за своя книга дори...
Днес творците едреят подобно на дини.
Всеки иска от букви да прави пари.

Черноризецо, чуваш ли колко си губил
за да сееш култура със паче перо?
Трийсет твои икони били са ти, чудо.
Редил си ги мъдро за наше добро.

Добротата за жалост, не се таче вече.
Днес посрещат по сметка и интерес.
Само с букви сега, не се стига далече.
Десет цифрички стигат за явен прогрес.

Черноризецо, зная, че ти казвахме Храбър.
И сега си такъв, ала в малко очи.
Днес е толкова лесно, човек да пропадне...
С трийсет букви е лесно, да се задържи...

© Валентин Йорданов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??