/посветено/
Човекът с хармоника рядко говори
в суетния шум от тълпи минувачи,
отглежда в очите си сенки и хора –
над хората бди, а под сенките плаче.
По здрач, оглушал от забързани стъпки
на тихи миряни и знатни особи,
безлюдния град в топъл звън ще окъпе
човекът със свойта хармоника джобна.
Извие ли трели, земята забавя
дълбокия пулс, после птиците буди,
а въздухът – фина мембрана, в октави
трепти, сякаш пърхат с криле пеперуди.
И макове нощем поникват в паважа,
полюшват стеблата си крехки по двойки.
Трамваи, подметки... преди да ги смажат,
Луната косач точи сърп за ръкойки.
А вятърът обич в улуците пуска,
потребна и утре светът да танцува.
Човекът, хармоника стиснал във устни,
до изгрев ще свири. Макар... че не чува...
© Мая Нарлиева Todos los derechos reservados
Радвам се ако съм стигнала до сърцата ви, мили Дами!