Чумави
Ей, народе, сън ли спиш,
ей, народе, жален гнийш,
ей, народе, в срам мълчиш,
всейде сиротен търпиш.
Я кажи чий син си ти,
жупел пръскай, не мълчи,
я срежи синджира си,
жезъл български вдигни.
Днес отнеха ти труда,
стръвно пъдеха ти челядта,
нейсе стихна обуздан
и синовният ти ятаган.
Ей, народе, сън ли спиш,
ей, народе, жален гнийш.
Чуй, народе, сън не спиш,
в змей темиден щом пламтиш.
Твойта майчица, земя
е светиня, кръвнина,
твойта рожбица узря
за съдбина, правдина.
Ей, народе, сън ли спиш,
ей, народе, жален гнийш....
© Ивелина Дамянова Todos los derechos reservados