Дали я бе обичал? Кой смее да попита?
Дали за нея бе копнял безкрайно?
Дали броял бе той в очите ù звездите,
дали я беше наблюдавал тайно?
Дали за устните ù той копнял е нощем,
докато спокойна тя до него спеше?
Дали лицето ù в тълпата търси още,
дали желае пак тя негова да беше?
Дали той чул е как шепти сърцето,
откраднато от нейните ръце;
или с на разума безмилостното вето
белязал е любимото лице?
Дали понякога се спира пред вратата
и да почука вдига там ръка,
но под погледа насмешлив на Луната
си тръгва в безпощадна тишина?
Дали я бе обичал? Ето го въпроса.
Ако е вярно всичко – значи да.
Защото истината е реално много проста –
не си отива никога напълно любовта.
Ако обичал е – ще помни вечно.
Ще спира пред прозореца ù нощем.
Макар и да заспива с друга вече,
той дълго ще сънува нея още.
© Мария Todos los derechos reservados
Поздравления за чудесния стих!