- Здравей, пчеличке!
Как се ти наричаш?
Защо си клюмнала крилца?
Тъжна ли си, та приличаш
на капчица, на жълтичка сълза?
- Аз Ная съм.
Така ми казват всички.
Щастлива съм, че питаш ме сега,
но мама болна е, самичка,
и сили няма. Как да продължа?
- Ей, миличка,
недей така унива.
От книжката си тук ще прочета
рецепта най-вълшебна, що лекува.
Тя ще я избави от беда.
Виж пише тука -
прахче от цветята,
заискрило в лъч от светлина,
забърква се със капки от росата
и тази сладост прави чудеса.
-Това медец е!
Как не се досетих!
Детенце, от сърце благодаря!
Та с този еликсир божествен
аз майчицата своя ще спася.
Поука: В книжките
положен е света.
Четем ли, можем да открием
във думите омайни, доброта,
що всички прави ни щастливи.
24.04.2019
© Таня Мезева Todos los derechos reservados