Дисидент
Лиричният герой Благой
участвал бил в афера тъмна.
Разпитвали го кой е той
по цяла нощ, докато съмне.
Крещяли страшно: – Кой си ти?
Кажи ни, твойта кожа, кой си?
Лале ли си, зюмбюл ли си...
А той отвръщал им: – Благой съм.
Тормозът лют, не издържал.
Пречупил си душата слаба.
И сринат вътрешно, признал –
Благойко викала му баба.
Изхвърлен бил като абдал,
но след като праха изтупал,
гърди изпъчил, че успял
хатъра на властта да счупи.
И ето днес Благой – герой.
Стоик на хората в очите.
Как никой не узна, че той
не бе разбрал... какво го питат.
© Александър Калчев Todos los derechos reservados