ДОБРАТА ДУМА ПЕТ ПАРИ НЕ ЧИНИ
... изглежда, съм тотално откачил,
или във мен душата се изкълчи? –
защо светът – за шепа хора мил,
за повече от нас е зъл по вълчи?
Защо ли ни превръща в подлеци? –
На мене – честно казано, ми втръсна
да си крадем енергиите "Ци"! –
и цял ден да си правим кал и мръсно.
Защо се мразим? – и защо таим
един към друг най-благите си думи?
– Добрата дума литва яко дим! –
ми сподели веднъж Мевляна Руми.
Нима живеем хиляди лета –
да си платим за сторената болка?
И аз надежди светли ви чета
след всяка своя римна обиколка?
Ще си отидем всички, щем, не щем! –
рой пришълци по звездните пътеки.
Добрата дума? – нека я речем,
преди да сме си тръгнали навеки.
4 януарий 2023 г.
гр. Варна, 13, 35 ч.
© Валери Станков Todos los derechos reservados