Детенце с русичка коса
торбичка шарена нарами.
Реши само да търси по света
най-светлата, голяма Доброта.
В торбата щеше да я сложи,
и вкъщи цяла да я донесе.
Под похлупак да я положи,
та всички там да са добре.
По пътя си видя врабченце голо,
изпаднало от майчино гнездо.
Върна го на своето местó...
И пак на път за светлото Добро.
А после точно до реката -
рибка на сухото се мята.
Бързо грабва я с ръката,
връща я да плува във водата.
Надвечер на пътя прашен -
дядо стар се спънал и лежи.
Нашето юначе славно
смело му помага и крепи.
"Кажи ми, дядо! Цял ден търся
къщата! Ти знаеш ли къде живее
Добротата, светлото Добро?!
Дали не е в съседното селó?
Доброто е във теб, дете!
Недей се скита по света!
Живее в твойто сърчице
и свети с твойто личице!"
© Хари Спасов Todos los derechos reservados