На Николина – 22-годишното момиче,
което бие камбаните на храма в гр. Шипка
До Господ стига призивният глас
на старите и пеещи камбани.
Дванайсет са на брой и с мощен бас
голямата да влезем в храма кани.
Догонват се в един речитатив,
събудили съня на тишината.
Духът на Шипка да остане жив
приканва ни звънарката. Жената –
момиче още – въздуха люлей
и ехото звъненето повтаря.
Решил си да забравиш ли? Недей!
Дедите тук са мрели за България!
На трети март забулен е в мъгла
върхът, но бели кости тук ни викат.
Кръвта попили, близките била
за нас са живи светещи реликви.
03.03.2024 г.
© Мария Панайотова Todos los derechos reservados