“Всеки може да започне пак,
но не с любов, а с мъст за грях,
извършен от най-скъп човек,
за тази болка няма лек.”
Стои синът на Немезида
на прохода към мъртвите земи.
А там се величаво издига
стълбът със сенките на грешните тълпи.
Бучи реката страшно и напомня
как Орфей е там загубил Евридика.
Тече водата бурно и оформя
бездна мрачна на смъртта велика.
Но не щя да пие той от Лета,
не щя да удави болките си в Ахерон.
Не щя да озапти душата клета,
и не сподави мъчния ѝ стон.
Той тлее за кърваво възмездие
и жадува тоя вечен миг
във който към удавното течение
ще ме завлече и ще отекне във скалите моя вик.
Но там водата мътна е и не прощава,
тя не ще ме нивга пощади.
Попадам аз във вечната забрава -
сине подземен, нима не ми прости?
Той, синът на Немезида -
страшен, смугъл и проклет,
стъпил прав, висок на зида
горд от жаждата за мъст обзет.
Блестят зловещо в полумрака
жълтите му кехлибарени очи.
Сърцето му не трепна и не се разплака
щом изчезнах аз из тея гибелни води.
Но той не забеляза как когато
блъсна ме във тая страшна, непрогледна бездна
зидът се срути и тогава
подхлъзна се и той със мен завинаги изчезна.
© Македонско Девойче Todos los derechos reservados