Един живот не стига
… не е толкова просто да станеш човек.
Понякога цял един живот не стига.
Хазрат Инаят Хан („Мистични медитации“)*
Май никога един живот не стига
да станеш истински добър човек?… –
над всяка земна глупава интрига
да се въздигаш с дух блажено-лек,
за чуждия успех да не завиждаш,
да бъдеш в мир със всяко същество,
от хулни думи да не се обиждаш,
да даваш щедро – все едно какво,
да не осъждаш никого за нищо,
ала и Правдата да не пестиш,
да грее в теб на Любовта огнище,
да следваш доблестно Закона Висш,
да даваш прошка от сърце на всеки,
да се разкайваш, щом си бил жесток,
да служиш с мисли и с дела навеки
на Всеобхватния Един(ств)ен Бог!
Дори и всичко да е в ясна книга
и да четеш в секунда, колкото за век,
то пак един живот съвсем не стига
да станеш истински добър човек!
___________________________________________
* – Превод от английски Цветана Стоянова.
© Бòгумѝл Шàар Todos los derechos reservados