ЕКСКУРЗОВОД НА БЪЛГАРСКАТА БОЛКА
… ще си нарамя пътната тояга и ще запраша нейде по света –
дали към Рио, Рим или Малага – душата ми жадува Красота!
А може и на знойните Малдиви? Да хрупам зеле и на Кергелен? –
където всички хора са щастливи? И Господ ще помисли и за мен?
Додеяха ми бурите в Ахтопол, във Царево, потънало във кал.
България е цяла горък вопъл! – но на кого за нея му е жал?
Мисирки и министри, депутати, тъпунгери, преяли яко с власт,
обмисля всеки как да ни изклати, мълчи народът, сякаш е в несвяст!
Отникъде надежда се не види, а страшното тепърва предстои! –
натъпкаха саламите със гниди! – и вапцаха го с маслени бои,
над пенсийката своя Мама плаче – и съм безсилен да я утеша,
а можеше, Родино, другояче да дишам в теб с протегната душа!
Но Раят – тъй изглежда, се отлага, и – скътал хляб във пътната торба,
аз няма да отпраша към Малага – ти! – Болчице, мой Ужас – и Съдба!
12 септемврий 2023 г.
гр. Варна, 19, 25 ч.
© Валери Станков Todos los derechos reservados
Винаги актуален и неподражаем!