Дощя ми се да стана емигрантка.
Животът ми се стори много труден.
Омръзна ми от пътищата грапави –
напред-назад да тъпчем сме принудени.
Омръзна ми да слушам клюки, дрязги,
и политици – как се душат злобно.
Нима животът ми, мечтан напразно,
ще се стопи сред битки и... сред гробници!
Омръзна ми! И писна ми животът!
Ще излетя от клетката ръждясала!
Ще хвана самолета – и пилотът
ще ме закара, щом крилата са отрязани!
Нали така направиха отдавна,
навреме сетили се, толкова приятели.
Защо пък ние тук да сме заставени
с мотика вечно да браздим земята!
Ще бъде непознато пътешествие!
Начало ново – време за разплата!
На дните ни – достойните заместници
в неизчерпаемост ще ни потапят!
Добре! Добре... Успокоих се вече
и лесно стана сякаш за момента.
Но в този миг в душата ми се стече –
далечен вик заблъска в мойте вени.
И плач дочух от някакво пространство,
зовеше ме през сълзи, отчаяние.
Гласът Ти ме помоли да остана,
да се завърна в своето начало.
Нима това си Ти, велика страннице!
нима си Ти – красавице Българийо!
В главата ми нахлуха бясно страници,
в които си измъчена и галеща.
Била си силна, трогваща и властна,
засенчвана, потъпквана, застинала,
безкрайна, очароваща и страстна,
като душа през толкоз мъки минала!
Разбрах, че вечно си вървяла с мене.
През детството ми беше като приказка!
В разказваните тайнства и легенди
почувствах, колко много си ми близка!
И как се сетих – като просветление,
че твоите деца те разболяха.
Душата ми ти падна на колене,
очите ми към теб в молба замряха.
Прости ми, скъпа стенеща приятелко,
че без да искам оскърбих те толкова!
Защото няма кътче на земята,
където да живея с тази болка,
която – като майка от детето –
ще раздели душите ни – страдалки!
Не ще намеря покрива, където
ще се смири сърцето ми за малко!
Ще бъда с теб, каквото и да става.
Щом заедно сме – пò ще ни е лесно!
А може би след толкова забавяне,
животът труден няма да ни стресне!
И сигурна съм, като мен разкаяни,
децата твои в Теб ще се завърнат,
на колене пред Тебе ще застанат,
за прошката
и твоята прегръдка!
© Антоанета Иванова Todos los derechos reservados
Хубав и успешен ден ти желая!