Еретико – лирично...
(поема)
Не словото било е във Началото,
а със критична маса експлозив
и всичко е започнало тогава:
в Мигът на Сътворителният взрив...
През Вечността сме бродили в Пространството
и търсили сме си за дом Звезда,
обаче като атоми сме странствали
със гравитацията хванали следа...
И нямало е Времето значение,
(щом ние сме били от Вечността!),
но в част от него, някакво влечение
от Светлината взело скоростта –
ни тласнало внезапно към Земята
(все още сме били без богове!)
и бавно и мъчително нататък
създавали сме свои светове...
... А в преход продължил през вековете –
от атоми до умни същества:
„Кога ли сме създали боговете –
предѝ ли... ѝли много след това!...”
Нали и ние, в своето „очовечяване”
(повярвали в невидими неща),
при тайнствения здрач на свечеряване
разбрали сме, че имаме Душа...
Животът е възникнал, вече знаем,
назад в Началото на Вечността,
а ние го пренасяме на заем
със ветровете бурни на Страстта
и със една вълшебна молекула,
която сме нарекли „Де-Ен-Ка”...
То значи, че не е било от нула,
а имали сме нея подръкá...
... И още е загадката велика:
божествен ли е този произход?...
И как така от атоми безлики
възникнало е чудото: Живот!...
А и защо от атоми бзсмъртни
умира в нас живота без следи?...
Илюзията как да се отхвърли,
че всеки може да се преродѝ!...
Живеем с невъзможната утеха,
че в галактически императив,
Животът е: Космическито ехо
из Вечността от Оня първи взрив!...
Но без да щем възникват куп въпроси:
а Любовта, човешката във нас,
и тя ли нейде в Космоса се носи
като аморфна и първична страст!...
... Къде по-лесно бе със Боговете:
тъй с отговор на всеки наш въпрос
сме заживели с тях през вековете
във симбиоза, като парадокс...
А те били отпървом като хората:
и любели, и мразели дори,
и нощем в самотата на умората
мечтаели до румени зори...
След време се възнесли в небесата,
илѝ отвъд на нашият Живот,
а ние тук безумно по Земята:
все храмове строим за всеки Бог...
Но те се размножили през годините
и храмовете дето им строим –
без хората, единствено с руините
остават, след разкош необясним...
* * * * * * * * *
...Не са безсмъртни даже Боговете –
без нас в руини ще е всеки храм
и само побеснели ветровете
като неверници ще бродят там...
28.08.2016.
* Преди около 13.8 милиарда години
Големият взрив създава всичко: Вселената,
Пространството, Времето. И самите нас.
А после измислихме Боговете, за да можем да
си обясняваме необяснимото...И те ще си отидат с нас.
© Коста Качев Todos los derechos reservados