За силата ли? Тя ще ви разкаже,
но не и днес! Когато си отива.
Подпира с нея лепкавите сажди
от хиляди кубици тъмносиво,
които до вселената се ширят –
до нейната Вселена – нависоко.
И ако само звук взриви надира*,
светът пропада в кривата посока.
За силата, която притежава
изгаряли са безпощадно жрици.
Не ѝ е нужна жертвената слава.
(без друго не кълве на зли езици)
За болката? Ще може да разказва,
но не и днес! Преди да си отиде.
Под думите превързва хищни язви,
реди наум лечебни панихиди.
И ако само буквичка напише,
мастилото в кръвта ѝ се обагря –
писецът се забива в душна ниша,
където силата безсилна бяга.
За болката, която притежава
наемник е предсмъртният ѝ одър.
Езичниците ходят по жарава,
макар че за внезапна смърт се борят.
_________________________________
* - надир – (астроном.) Точка на небесната сфера, противоположна на зенита.
© Мая Нарлиева Todos los derechos reservados
Благодаря!