Езикова гимназия „Бертолт Брехт“ - гр. Пазарджик, първоначално се наричаше „Немска езикова гимназия Бертолт Брехт“. До 1976г. занятията се провеждаха в сградата на начално училище „Отец Паисий“ - така наречената „Стара немска гимназия“. След това, а и понастоящем - в новата сграда, и с настоящото си име, и с преподаване на няколко езика.
Старата Немска! -
Благословена,
мила и свидна,
и съкровена!
Първите стъпки
тя! ни усѐти -
с първокърмѝлни
нейни завѐти!
Първопрохо̀дно
всеки се с нея
сля и възкликна:
„Благоговея!“
Времето сетне
от нас отне я,
но обичта ѝ
всеки поде я!
В новата Немска
се потопихме
с устрем - по-мощен,
и изкласѝхме!
За да творим
свят прелюбим,
свят съвършен,
висш и нетлен!
....................................................
Хвала̀ теб, Немска! -
Първосвещена,
искрица първа
и в нас - вселенна!
Блазѐ вам, Немски! -
Стара и Нова! -
Че всяка блика
и обетова!
-----------------------------------------------------------------
Тази рима е провокирана от
нашия съученик Димитър Коцев - бате Спешъл,
за което му благодаря!
© Стоян Минев Todos los derechos reservados