ФЪСТЪЦИ С МИНАЛ СРОК НА ГОДНОСТ
Цигара… евтино уиски… дим…
Фъстъци с минал срок на годност
Човек без маска… И без грим…
Човек – артист съм аз… Безспорно!
Човек със хиляди лица,
но истинското с ревност крия.
Дали пък да не изкова
маската, която ми отива?
Така на сцената без срам,
отново ще излезна весел.
Отново другият ще дам,
а истинския ще поръся с пепел.
Отново новият герой
ще бъде бурно аплодиран.
В очите ви герой е той,
а в моите очи е никой!
Завесата се вдига – сцена,
декори, публика и аз…
и маската – направена от мене…
Усмивката изкуствена - за вас.
,,Здравейте, хора. Аз съм клоун,,…
Пиесата започва… Тишина.
,,Здравейте, хора. Аз съм тъжен,,-
на себе си повтарям. Самота…
Последен бис… И тежката завеса пада
Гримьорна, огледало и човек
Гримът се стича… бръчките остават
И стара снимка… Минал век…
И питам се… Задавам си въпроса:
,,Тъй както съм гримиран в бяло,
дали не трябва да умра,
за да започна отначало?,,
© Емил Стоянов Todos los derechos reservados