***
мартеници –
кръв върху снега
на Украйна
Синьото и жълтото са цветовете на годината.
Небето и слънцето,
морето и пясъка,
сладостта на водата и хляба...
Синьото и жълтото –
в техния порив към сливане,
към зелено и живо...
Тази пролет синьото и жълтото
са компресирани
от тежестта на войната
и понесеното насилие,
от премазването –
(ментално
и физическо)
на тела и личности,
на географски
и политически
маркери,
на етнически
и идеологически
рефлексии…
Размесване,
разместване
на същности
и съвести,
***
Фракциониране –
елементите на обществото
в първичното си състояние.
Отново – вододелни.
реални
и измислени,
безсмислени
и невъзможни
да бъдат затрупани,
прегазени,
прегрупирани,
преплувани
защо ли…
Отново – отначало.
Отново – вцепенени.
Вцепенени. Това е думата, която търсех от началото на войната.
Тя казва всичко и зад нея нищо не остава.
Няма емоции,
няма емпатия.
Няма в ступор гледам света.
Сърцето боли и кърви за Украйна.
И нищо. Празен съд, изметена същност.
Черупка, която дрънчи.
Кухо.
Емпатия…
Понятието ни за склонност и способност за съчувствие.
Но какво съчувствие, когато чувство няма?
Ометени,
оглозгани
и храносмлени
стоим и гледаме света.
В упор.
Разделението е толкова оголено,
обострено и ясно.
Очертанията са контрастни.
Без сиви нюанси,
без бележка под линия,
без страсти.
И урокът на историята крещи.
И всички, уж го знаем,
и всички – нехаем.
Видяхме как започна да се повтаря.
В ступор стоим
и гледаме как звярът поглъща плячката.
Не помръдваме.
Светът се раздели. Безпощадноясно.
Без светлосенки и сфумато.
И започна една еуфория –
че обединеното човечество ще победи злото.
Защото жертвата не пожела да бъде жертва.
Защото жертвата не пожела да бъде жертвана.
И се изправи.
И звярът не знае какво да прави.
Кървят –
жертвата и звярът,
пресните и загноелите рани.
И ние, светът,
ние, обединеното човечество срещу злото
стоим отстрани,
но кръвта им ни дави.
И боли, как боли –
да бъдеш зяпач край арената.
И да мериш
с аршина
на лицемерието
колко големи кокали хвърляш в ръцете на жертвата –
дано залъже с тях апетита на звяра;
дано го укроти;
дано го умори,
дано го задави…
Защото следващата жертва
сме ние –
обединеното срещу злото човечество…
В ступор гледам димящата плът на света.
И се чудя кога вцепенението ми ще се превърне в емпатията, която дава.
Онази емпатия, която въпреки вътрешната ни парализа като съчувстващи индивиди,
въпреки съпричастността и сливането, ни позволява да действаме рационално и да помагаме истински.
***
върху дланта на клошаря
куц гарван кълве
милостинята му
© Габриела Цанева Todos los derechos reservados