Старо аз съм мекере,
но си хапвам гюзлеме.
Адета мен си е такъв-
бабаджан съм, имам стръв.
С двама-трима хабеджии
айляци сме, не сме със стрии.
Как да паднем във азмака?
Анджак, павурчето ни чака!
Виното едвам църцори,
а фукот идва си отгоре.
Тъдява трябва да се скрием
и ичкия да си пием.
Биля бонела не подхващаме,
със бръмбазък не се захващаме.
Никога не правим буна
бръмбук получим ли от Куна.
Без бурило в буринаша
не буторясваш ли е каша.
Няма ли вършитба яка,
въртел здрав май си ни чака.
Аз, гюзел съм, общо взето,
но, ще ме сложат във гермето.
Ала , не в котора, моля,
искам аз да си джомоля!
мекере-подлец
гюзлеме- вид тестяна закуска
адет-обичай, навик
бабаджан-едър мъж
хабеджия-мотаещ се човек
айляк, айляци-свободен,свободни.
стрия-юзда
азмак-тресавище
анджак-тъкмо
павурче-съд за ракия
църцори- едвам тече
фукот-буря
тъдява-тук някъде
ичкия-ракия
биля-дори
бонела-вилица
бръмбазък-дреболия, малко дете
буна-бунт, въстание
бръмбук-подутина, цицина
бурило-дълго бутало
буринаш-обрасло с бурени място
буторясвам-блъскам силно, грубо
вършитба-вършеене
въртел-умишлени пречки, спънки
гюзел-хубав, красив
герме-ад
котора-тясна, неуютна стая
джомоля-говоря несвързано
© Георги Янков Todos los derechos reservados