ПИТАМ РИБАТА
(приказка от Сава Попов)
Селският кръчмар докарал в дюкяна си риба за продан. Рибата не била прясна, а вмирисана. Кръчмарят я купил евтино и си правел сметка да я продаде скъпо на простите селяни, та на бърза ръка да спечели много пари.
Наистина, както очаквал безсъвестният, лаком търговец, веднага покрай тезгяха се трупнали всички селяни, които били в кръчмата, и всеки започнал да бърка в кесията си, да си купи риба. И Хитър Петър бил там, но той отдалече подушил лошия дъх на развалената риба, разбрал нечестната сметка на лукавия кръчмар и си казал:
„Риба без вода и кръчмар без лъжа не може да живей, но и който става овца — вълкът го изяда!…“
Нашият хитрец станал, разбутал селяните, взел една риба и започнал да я поднася ту към устата си, ту към едното си ухо.
— Петре, какво правиш? — запитали го приятелите му.
— Питам рибата какви новини има в морето.
— Е, какво ти казва? — засмели се селяните.
— Какво ли? — засмял се Петър и им намигнал. — Каза ми, че новините й били много стари, защото преди повече от седмица била излязла от водата!…
Селяните разбрали каква е работата, прибрали кесиите си и се разотишли.
Хитър Петър говори с рибата
Един кръчмар - хитрец признат,
(мечтата му била да е богат),
в дюкяна пуснал риба развалена,
закупена съвсем обезценена,
та с разликата във цената
да си постигне той мечтата.
Всичко по план вървяло – ето
че посетителите във кръчмето,
начуколили рибната сергия –
всеки извадил своята кесия
и се наканил риба да си вземе,
оказал се и Петър там навреме,
надушил от далеч вонята,
разбутал със ръце тълпата
и спрял пред пълната сергия,
докопвайки една скумрия.
И както бил със рибата в ръка
поднесъл я към своята уста,
след туй ухото доближил
и нещо тихо, тихо промълвил.
- Бре Петре, що ти стана?
Изглежда слънцето те хвана!
- А, не! Съвсем съм си добре,
поисках аз за нашето море,
да разбера какви са новините –
големи ли са, малки ли вълните?
- Е, що научи? Бързо сподели!
- Не знае! Преди двайсет дни,
ми каза, че напуснала водата,
разнасяли я вредом по селата,
с надеждата, че някой ще я купи,
но скоро само ларви ще излюпи…
Каква е работата хората разбрали,
кесиите набързо си прибрали,
а хитрият кръчмар с двата крака
се озовал директно във батака…
Любомир Попов
© Любомир Попов Todos los derechos reservados