Пътища, много, а своя, не знам -
Няма табели, посока, упътване...
Има единствено вчера, днес, там,
а краят... белязан е с снимки по стълбове...
Всичко напред е покрито със хиксове,
един от които е последният кръст...
Стъпвам на пръсти по думи на стихове
знаещ, че вечен съм... чрез вечната пръст...
Но погледът ми не признава предели
и въпреки скритото във неизвестното,
той не иска да има, да има табели -
Не иска удобното по маршрута на лесното!
Много са върховете, които изкачвах,
а не малко от тях... се оказаха бездни...
Неведнъж се разминах с каквото очаквах,
носех цветни венци... но и окови железни...
Дишах сяра от ада, но и лунни лъчи,
храних се на трапези, но и с кокал под масата,
в истините откривах скрити лъжи,
пих дори и коктейли от сълзи само в чашата...
Но когато достигах най-черните пластове,
във които е въздухът, радиация,
някак си се изплъзвах от всичките адове,
и отпивах от слънцето мед от дива акация...
Да, не зная какво ме чака отпред,
но понякога (често) се издигам нагоре,
впивам поглед в стените нереален сляп лед
и разбирам, че част съм от летящите хора...
А не чувствам криле да имам дори,
нямам прилика с ангел (ето, че се разсмях)
Имам само надежда, вяра, шепа мечти,
и товара от грешки, някъде между тях...
Миналото си нося в черепната кутия,
с тежестта на ковчег, и с ефирност на дим,
мислите си (понякога) отпечатвам в хартия,
и живея чрез ролята на собствения си филм...
И макар без крила, и макар и незнаещ
накъде е посоката, пътят кой е дори,
своята роля неумело играещ,
аз вървя... но често в мен нещо лети...
И достигна ли края (той поне е известен)
искам нещо последно свое да дам!
Нещо подобно на песен, без песен,
нещо като свещ и олтар... но без храм...
Нямам крила, но колко пъти прелитах,
там, където би трябвало да потъна изцяло,
и в светове без небе, пак ефира откривах,
а във края... намирах отново начало...
Искам точно това някой да вземе,
за да може да лети дори и в стон -
Макар крила да не откривам в мене,
или пък перката... на Карлсон...
02.11.2019.
Георги Каменов
© Георги Каменов Todos los derechos reservados
La obra participa en el concurso:
Ако имах перка на гърба, като Карлсон, накъде бих отлетял? »