Има и такива неща
Мъчителна, тежка самота,
обръща всичко в глухота.
От нийде „слънце не изгрява,
та и мойта улица да огрява“.
Несгодите са без ред и чет,
за всеки, който е на гурбет.
Борба да се утвърдиш за място
и навсякъде да ти е „тясно“.
И искат работа, и още, и още,
да има как да се работи и ноще,
да има как и да не я ядеш
и времето за сън да спреш.
Ако някога си бил „бонбон“,
ще те изцедят като лимон.
За всичко да си съгласен
и животът ти ще е по-нагласен.
Така е емигрантската орисия,
заблуда не е, не е иделия.
Печелиш евро с много труд,
но без общуване си изрУд.
Мадрид, 2009 г.
© Божидарка Божинова Todos los derechos reservados