2 jun 2009, 19:53

Живак 

  Poesía » Otra
678 0 9

Лутам се в затвор от кънтящи коридори,

облепени с метални огледала.

Оглеждат се във тях всякакви истории,

изтръгнати от хорските сърца.

 

И може би пречупват ги във кривотата

на измислен и ограбен житейски ход.

Заслепяват очите с грубостта на светлината

и на лента показват човешкия живот.

 

А бях пазител на всяко от огледалата

и грижливо ги покривах с пердета от сатен.

Ала по малко ограбваха ми те душата,

вкопаваха сърцата си във мен.

 

И престраших се, свалих пердето

на малко бяло огледалце отстрани.

Видях във него на поет лицето,

с разрошени, прошарени коси.

 

Ала огледалото бе толкова коварно -

оплете ме във свойте мрежи от стъкло.

Към ада влечеше душата ми навярно,

пронизваше ме с живаченото си око.

 

И гледах хиляди разкъсани картини

на някога красива младееща душа.

Носеше ме по вихрушени лавини.

Продаваше сърцето ми на старостта...

Но изведнъж огледалото ме пусна -

бях твърде сложен за злото му сърце.

Не можеше да прочете от мойте устни

плетеницата от чувства в поетови ръце.

 

И реши да отмъсти във свойта слабост

и пръсна се коварно в парченца от злина.

За мен превърна се във болка, за него радост

искрящокървавата рана върху моята ръка.

 

И със всяко механическо движение

парченцата се впиваха все повече в плътта.

Лееха горещостъкленото откровение,

на залата с кристалните огледала...

 

Ала едно парченце достигна до сърцето

и обгърна го внезапно във метален мрак.

А по рамката на огледалото на смъртта лицето

се отразяваше във гладки капки от живак.

© Христо Стоянов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • толкова млад и толкова талантлив...
    много харесвам стила ти, Христо.
  • Образите са провокиращи. Стилът е интересен и отличаващ се. Хареса ми посланието е творбата. Поздрав!
  • Предметизмът ти наподобява този на Далчев...Виждаш отвъд ,някак през себе си...Нека огледалото ти даде отговор на вечните житейски въпроси...
  • звучи ми като приказка.. красиво е
  • Приказно пишеш!

    Открояваш се и това много ми харесва!
  • Харесах!
    Поздрави, Ицо!
  • Продължавай в същия дух!
  • "А по рамката на огледалото на смъртта лицето

    се отразяваше във гладки капки от живак."

    Страхотно е! Поздрав!

  • Безсмъртно е сърцето на поета
    покрито с рани, болка и тъга;
    една звезда в душата свети,
    за да е вечно жива любовта.
Propuestas
: ??:??